Bahan-bahan
Untuk KEK
225gm unsalted butter
220 gram gula castor
225 tepung self raising floor - ayak
4 biji telur gred A (suhu bilik)
1 biji kulit lemon yang diparut
Hiasan
Jem beli yang siap dekat kedai bakery.
1/2 cawan Whipping cream non dairy
Strawberry
Gula Icing
Cara-cara
Panaskan oven dengan suhu 170 c. Pukul butter bersama gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil memukul dengan perlahan-lahan kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Masukkan kulit lemon yang diparut kacau sehingga sekata.
Oleskan loyang dengan butter @ pon guna kertas minyak kedalam loyang bagi mengelakkan kek melekat.
Bahagikan kepada 2 bahagian adunan bakar selama 30 minit sehingga kek masak. Kek akan bertukar warna keperangan. Sejukkan kek.
Lapisan pertama oleskan dengan jem yang disukai, aku letak jem strawberry kemudian atur buah strawberry atur ikut kesukaan masing2...Seterusnya letak whipping cream dan tutup dengan kek yang satu lagi.
Hias dengan gula icing dengan cara dimasukkan dlm penapis air n tapis atas kek..pahamkan..
Last sekali letak jer lebihan buah strawberry kasi cantekk..
siappppp
tibe2 ada pulak yg nak tiup lilin bagai hahaha..
yang tak tahan siap yg pakai crown princess..
mood birthday lagik laa tueee..
layan jer anak2 kan!!
No comments:
Post a Comment