Best tak nama tomyam tue hehehee saja nk bagi gempak..
kebetulan nak share resepi by biras kita..
selalu buat mudah dan tak byk bahan, rase ermmmm marbelosss..
jomm tgk nnt free leh try
Bahan-Bahan :
2 pek Perencah Adabi
4sudu bsr Susu Pekat
1/2 ekor Ayam/Sotong/Udang
1 1/2 Halia
6ulas Bawang Putih
2btg Serai
3-4keping Daun Limau Purut
12biji Limau Kasturi
Bunga Kobis
Carrot
Tomato
Kobis
Baby Jagung
Cili Padi (kalau tekak nak pedas, kita xmsuk coz nak kasi anak2 mkn)
Cara-Cara:
1. Sediakan periuk yang bersesuaian dimasukkan air 3 Liter atau nak kuah lebih buleh tambah,
2. Masukkan perencah adabi, serai dan halia yang diketuk, bila air mendidih masukkan ayam
3. Masukkan daun limau purut, bawang putih diketuk, cincang halus dan goreng dengan sedikit minyak
dan masukkan bwg ke dalam periuk tomyam.
4. Masukkan air limau yg diperah dan susu pekat yang dibancuh dengan air kosong
5. Masukkan sayur-sayuran sehingga empuk, perasakan mengikut kesukaan anda.
6. Selamat memcuba..
Sedapnya.. selalu dgar susu cair.. ni guna susu pekat eh? nk kena try ni! hehe..
ReplyDeletehaaa mesti try..sedap
ReplyDeleteklau kat thai mmg ada tomyam masak ngan susu, tp x silap susu cair..
ReplyDeletenak try lag nanti