Weekend aritue merajinkan diri masak2 hasil korban,
maklum laa raya korban nieh sana sini org sedekah..
alhamdulilah rezeki tuk kami keluarga
dapat daging n perut lembu puas pikir nak masak apa
nak buat air asam cicah perut dah biasa,
nak buat masak lomak dan sebagai nyer laki den mmg kureng makan..
maklum tekak org timur mana layan sangat msk lomak nieh
so minta bantuan cik google buat kerabu perut kelantan..
gtau cik somi dia pon setuju..
bila siap panggil bos besar merasa alhamdulilah pass!!!
kena dengan seleranya..dan yg pasti cik somi kata sedap sgt
yeayyyy nnt jgn lupe buat lagi..berbunga2 hatiku ini...
tq resepi yang enak INTAI DAPUR
bila siap panggil bos besar merasa alhamdulilah pass!!!
kena dengan seleranya..dan yg pasti cik somi kata sedap sgt
yeayyyy nnt jgn lupe buat lagi..berbunga2 hatiku ini...
tq resepi yang enak INTAI DAPUR
Kerabu Perut Lembu KELATE
- Bahan A
- 500 gram perut lembu
- Ikan kembong seekor(kalau ikan selar kuning 3/4)*lebihkan ikan untuk rasa yang lebih umph!*
- lada hitam/lada sulah - lada hitam dlm 1 s/k
- bawang merah besar(bawang India) 1 labu
- Bahan B
- bawang merah besar 1 labu di mayang
- cili merah dimayang - guna cili api..perghhhh
- kelapa parut untuk dibuat kerisik
- 1 biji tomato di potong dadu (kalau tak letak pun takpe)
- asam limau nipis/limau kasturi
- garam
- gula
- santan RM1
- Kacang panjang RM1/seikat dan dimayang halus2
Cara-cara
- Ok! Mula2 sekali hiris perut lembu itu memanjang kemudian direbus sehingga empuk dan toskan .
- Panggang ikan jadi ikan bakar(kalau saya nak cepat saya rebuskan saja dengan sedikit air).
- Sediakan kerisik: Goreng lebihkurang secawan kelapa parut tanpa minyak sehingga garing dan warna bertukar menjadi perang. Tumbuk kelapa hingga nampak keluar minyak Ok dah siap kerisik - guna yg ready made je...
- Tumbuk lada hitam, kemudian tumbuk bawang dari bahan A, tak lumat sangatpun tak mengapa. Kemudian masukkan isi ikan yang dipanggang/rebus tadi, tumbuk lagi.
- Bila dah siap 4 peringkat tadi campurkan semua yang dalam lesung tadi, kacang panjang dan kesemua bahan B dalam satu mangkuk besar. Kacau-kacaukan hingga rasanya serasi.... masin ada, manis dan masam... Selamat mencuba!
Amboiiii.. pandainya eiya buat! Yus tak pernah makan pun walau kiter ni org klate.. hiks..
ReplyDeletehehehee..xde la pandai sgt..1st time buat alhamdulilah menjadi..
Deletehati riang ria tgk org tsyg mkn..
untungnya dapat perut...tak masak lemak bole buat kerabukan...sedapnya
ReplyDeletekwn hbnd kasi..hehehe alhamdulilah dok kl pon mudah dpt perut..selalu kat kg jer
Deletepergghhhh memang dah lama mengidam :D
ReplyDeletenizamijam.com