Thursday, August 25, 2011

Kulit Lembu..

 Korg penah tak mkn kulit lembuu..haa ini laa mknan pelik cik somi nak makan..
kebetulan ada pulak juai kat psr mlm umah haku..siap dproses, lik umah juz masak jer
cik somi kata sedap.. hasil bacaan haku menu nie mmg org jawa selalu mkn..
tuk aku pulak 1st time mkn n 1st time masak..hasil google dpt ler resepi...caranye senang jer mcm masak lemak cili padi jer..tp org jawa panggil sambal taun..coz leh simpan lama..ermm jom try mmg pelik..
Rasenyer cmne? ermm oklaa sedap gak..rase mcm isi sotong pejal2 gituu..klu mau try leh laaa..


Resepi Sambal Taun /Tahun
Bahan Utama
250 gram Perut Lembu/Babat (Direbus hingga lembut)
250 gram Kulit Lembu/Kikil
Bahan Dihiris
1 inci Lengkuas
1 inci Halia
4 ulas Bawang Putih
Satu Setengah Biji Bawang Besar
Bahan Lain2
20 biji Cili padi
1 Cawan santan Pekat
2 Cawan Santan Cair
5 Sudu Makan Minyak Masak
Gula & Garam Secukup Rasa

Cara2
Panaskan Minyak
Tumis Bahan yang dihiris hingga naik bau
Masukkan Cili Padi bulat2
Masukkan Semua Santan, Perut Lembu & Kulit Lembu
Garam & Gula secukup rasa
Kacau & Biarkan hingga mendidih
Bolehlah dihidangkan

2 comments:

  1. first time sya makan..rasanya pejal2..klau x ckp itu kulit lembu sya x tau..rasa x cm kulit lembu pun..

    dah follow - qhaifanurin.blogspot.com

    ReplyDelete