Wednesday, March 23, 2011

Tulun Jangan Goncang!!

Tahukah anda, mengoncang bayi boleh menyebabkan maut. SBS (Shaken Baby Syndrome) merupakan kecederaan pada otak bayi akibat goncangan yang kuat dan ia boleh berlaku sesingatk 5 saat goncangan kepala yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menghentak bayi dengan objek(walaupun objek lembut seperti bantal) menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa.

Langkah Pencegahan
1. Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.

2. Jangan memegang bayi anda ketika marah.

3. Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih baik anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.

4. Minta bantuan orang lain.

**ibu penah gak jadik tensen bila zahin buat hal..tp alhamdulilah xde laa sampai goncangkan kepala..cubit2 manja..tp lps tuee stat la nyesal..w'pon zahin xnagis...soweiii sgt syg ibu..

2 comments:

  1. Assalamualaikum.. lme x jengah blog ieya.. hehe..
    eh, bahaya yerk.. ade mber, dia ske maiin2 ngan ank dia, smbil lmbung2.. risau la plak.. huhu..

    ReplyDelete
  2. wslm..tulaa lama xnpk..bz erk..
    ermm mmg bahaya dlu hbnd suka gak buat gitu kat anak tp skrg dah tau bhya kurang laaa lambung2 anak nie

    ReplyDelete