Tuesday, October 4, 2011

Kakak Nak G School

Dalam delima memikirkan k'inginan kakak mau g school..

Bila tanya si kakak ofcoz ler nak pegi saje..pada pemikiran dorg school tue besh leh jumpe ramai kawan, leh belajar itu ini yup mmg right tapi bila m'mikirkan umur kakak 4thn nxt year..ermmm terasa t'lalu awal pulak, yerlaa bukan apa takut kakak cepat buhsan pulak nnt..hasil pembacaan dr info google dorg menggalakan umur 5thn k'atas adalah umur yg paling sesuai..

Oleh itu pd hasil diskusi saya n hubby ktorg setuju untuk x membebankan kakak... bg ktorg anak2 bwh 6 thn klu nak di sekolahkan, kena pastikan sekolah tu punya sistem yg lebih relax n byk mainan supaya anak2 tidak boring n tidak rase kena drill... even klu dah 6 thn pun tadikanya mesti ada xtvt yg menarik sbb anak2 nie byk belajar sambil bermain... mmg la kita semua nak n seronok ada anak yg bijak pandai bebanding anak2 org lain, tp jgn sampai kita rampas zaman kanak2 mrk... kita seronok cerita2 pengalaman kita time kanak2 dlu, tapi klu kita paksa anak2 kita cmne?, nanti kecian plak dia tak ada cerita n pengalaman seronok waktu kecil...betulkan?

Biarlah anak yg seronok bukan diikutkan dari keseronokkan ibubapa...kesimpulan skrg seme nie terpulang pd ibubapa itu sendiri... jangan sampai anak2 boring nak ke sekolah bila dah mula persekolahan formal... n... tepuk dada tanya selera...dan tengok atas kemampuan parents masing2..kos tuk satu2 taska/tadika bukan murah okeh..so seluk poket tanya diri sendiri..kakak berguru dgn ibu n ayah dulu erk hehehee..


**pisttt sukee nengok website niehh Starfall.com ..sesuai utk si anak2..korg ada website yg besh n sesuai utk anak2 kita jom share..

1 comment:

  1. waaahh
    bukan maen semangat lagi dia...
    hiihihih ...

    ReplyDelete