Saturday, June 25, 2011

Zahin Demam Campak!!

Sian anak ibu..patut laa badan adik panas sangat...semalam masa amik dr umah pengasuh bdn zahin panas sangat..pengasuh kata dah mkn ubt tapi still panas lg..jadik lik umah try cek suhu 38.1 darjah celcius alamak panasnyer..tinggi tue..so decide dengan ayah kena bwk zahin g kinik nieh...coz dah mkn ubat pon masih panas jer...lepas ayah lik keja siap2 trs g Klinik Kita kat wangsamaju..doct cek suhu lg 38.9 drjah celcius doct kata mmg tinggi nieh so terpaksa masukkan ubt ikut buntut so kami ikutkan saja janji yg terbaik utk zahin..then doct pesan balik umah mandikan dengan air suam p2 tuam bdan dengan air suam sampai panas kurang..selepas lik umah ikut segala pesan doct...tp tgk xkurang pon panas adik...mcm on off pulak..stilll risau, adik tido pon xnyenyak laa..skejap2 jaga..p2 muntah alahai zahin..zahin nape nieh risau ibu n ayah..tunggu keesokan harinyer suap ubt dr doct p2 mandikan seperti badan..ermmm aku nengok mcm byk jer bintik2 merah spt ruam kat muka zahin nak kata kena nyamuk time lik kg ritu xde banyak sgtt...haaa kompom laa nieh adik kena demam campak coz lepas nampak bintik2 merah keluar panas bdn trs kurang.. Bintik2 merah semakin banyak kat muka n kepala..dibadan hanya ada sedikit jer maybe lom keluar lg...tanda2 kat bawah tue seme ada pada adik..

saya demam campak huk huk..

 Tanda-tanda demam campak?
-Demam tinggi
-Batuk, selsema dan sakit tekak
-Mata berair dan sensitif kepada cahaya
-Sakit otot


Lemah jer  bdn adik arini xaktif sperti biasa...yerla org kata klu demam campak nieh bdn lesu n lemah jer...sian tgk hero ibu n ayah nieh...mak kata klu dok kampung leh la mandikan dengan daun semambu...tapi dok kat K.L nie mana nak cari..pokok pon xnampak..tapi leh mandikan dengan air kelapa untuk keluar ruam tersebut dengan lebih cepat, skarang baru ada di muka belum bdan coz org kata klu dah ada di tapak kaki kira part yg last ruam itu keluar so nak tunggu sembuh 4-5hr jugakk nieh.. p2 risau pulak nak hantar adik umah bs..nak amik cuti hari isnin n selasa ibu ada kursus.ermmmm.bukan ape demam campak nieh kan berjangkit sian lak budak2 lain nnt..harus b'bincang dgn ayah nieh...adik cepat sembuh kay...ibu doakan anak ibu sihat cergas mcm biasa, sayangg zahin..jom tgk org sakit d'bwh..
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Gaya org sakit tgk TV

1 comment: