Saturday, November 6, 2010

Aduh SakitNyer BelakangKu..


Sakit belakang Ku makin menjadi2...semasa pgnent tuk si kakak tue xde laa sakit xsemacam nie..kalu kat opis aduhh xselesanyer duduk..mcm2 posisi dah try tapi still sama..dah letak bantal kat belakang mcm tips kat bawah tue tapi still terasa sakit hukhukkkhukkk...

Ermm maybe org kata perut aku kali nie kecik skit n bila kandungan makin membesar turut memberi tekanan dengan mnolak tulang belakang adusss!! sakit..

Lgpon aku pon mmg perasan 2nd pgnent nie perut kecil sdikit dr kakaknyer dlu..mybe sbb boy kot kan perut tajam ke depan laaa(xde pic latest tuk publish)..p2 berat aku pon xlaa seberat 1st pgnent adakah sbb aku ctrl mkn...ish xde laa hentam jer mkn ape2 pon..K kat bawah tue ada b'berapa tips tuk d'share tapi seme tue aku search kat google jer ape2 pon jom try..kalu bkesan alhamdulilah..klu xde kurang seme itu kuasa Maha yg Kuasa..

Anda boleh cuba tips berikut bagi mengurangkan rasa sakit :
1. Letakkan bantal kecil dibahagian belakang ketika duduk terutama jika duduk diatas kerusi untuk menyokong tulang belakang sewaktu bersandar.

2. Alas belakang badan dengan bantal sewaktu tidur atau berbaring untuk menyokong bahagian belakang dan tulang belakang.

3. Mengikut kajian, wanita hamil digalakkan untuk mengiring ke sebelah kiri sewaktu tidur kerana ia membantu pengaliran darah dan oksigen ke plasenta.

4. Elakkan dari memakai kasut bertumit tinggi sewaktu hamil kerana ia akan menjejaskan kesihatan tulang belakang anda.

2 comments: